Superbelegger George Soros boerde goed in 2013, terwijl exporteur in Duitsland en Frankrijk smeken om een goedkopere euro. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1.Hoort u de klaagzang van de Europese industrie, meneer Draghi? De euro moet verzwakken, en dat vinden niet alleen de Zuid-Europeanen. Financieel bestuurder Friederich Eichiner van BMW noemde in een interview met Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung afgelopen weekend de euro “te hard”. Elmar Degenhart, de topman van bandenmaker Continental AG, zei tegen Euro am Sonntag dat “de ECB tal van opties heeft om in te grijpen” om een hardere euro tegen te gaan. Volgens Degenhart is Europa timide en afwachtend in de valutaoorlog, terwijl de Verenigde Staten en met name Japan de drukpers op volle toeren laten rollen.

De Franse minister van Industrie Arnaud Montebourg riep ook weer eens de ECB op om in te grijpen. Montebourg zei tegen de krant Les Echos dat een koersdaling van de euro met 10 procent Frankrijk in staat zou stellen zijn groeivoet met 1,2 procentpunt te verhogen, 150.000 banen te creëren en het begrotingstekort met 12 miljard euro te verlagen.

Afgelopen tijd is de kans dat de ECB de geldpers laat rollen toegenomen. De inflatie is veel te laag en uit berichtgeving in de media blijkt dat de raad van bestuur van de ECB kwantitatieve verruiming in overweging heeft genomen.

2.De Duitse industrie voelt de hete adem van Zuid-Europa in zijn nek, althans, als we de brancheorganisatie van de Duitse metaalindustrie moeten geloven. Michael Stahl, econoom bij Gesammtmetall, zei tegen WirtschaftsWoche dat er “serieuze concurrenten zijn in landen als Spanje en Portugal” en dat we “extreem voorzichtig” moeten zijn.

Stahl merkte op dat Zuid-Europa zijn concurrentiepositie heeft verbeterd door middel van arbeidsmarkthervormingen, loonverlagingen en een langere werkweek. Duitsland heeft afgelopen decennium zijn lonen bevroren, waardoor het niveau van de arbeidskosten flink lager ligt dan in de rest van Europa. Vanwege de lage inflatie in Zuid-Europa en de wat sterkere loongroei in Duitsland is de kloof tussen Noord en Zuid wat minder groot geworden.

3.De Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras heeft tegen Frankfurter Allgemeine Zeitung gezegd dat zijn land geen derde bailout nodig heeft. Stournaras wees er op dat Griekenland vorig jaar een groter dan verwacht begrotingsoverschot boekte als de rente op de staatsschuld niet wordt meegerekend. De topman van statistiekbureau Eurostat, Walter Radermacher, liet zich echter sceptisch uit over Stournaras’ uitspraken. Tegen Süddeutsche Zeitung zei Radermacher dat de uitspraken van Stournaras speculatief zijn en dat er nog geen betrouwbare cijfers zijn.

4.Weer een paar miljard erbij voor superbelegger George Soros, wiens naam genoeg is om de koers van een aandeel, valuta of obligatie stevig in beweging te zetten. Volgens de Financial Times was 2013 in nominale termen het op een na beste jaar ooit voor Soros’ Quantum Fund. Het 28,6 miljard dollar grote fonds realiseerde een rendement van 5,5 miljard dollar aldus de FT. Daarmee behoort het Quantum Fund weer tot de best presterende hedgefondsen aller tijden.

5.Het wordt de hoogste tijd dat banken die aan de rand van de afgrond verkeren uit hun lijden worden verlost. Dat heeft Daniele Nouy, het nieuwe hoofd toezicht bij de ECB, gezegd in een interview met de de Financial Times. “We moeten accepteren dat sommige banken geen toekomst hebben”, zei Nouy.

Volgens Nouy moeten zombiebanken worden omgelegd en kunnen ze niet worden samengevoegd met andere banken. In de gehele eurozone, ook in Duitsland, bevinden zich banken die tot over hun oren in de slechte leningen zitten en (zwaar) ondergekapitaliseerd zijn. Het boekenonderzoek en de stresstest van de ECB moeten er voor zorgen dat zwakke banken hun giftige activa afwaarderen en hun kapitaalpositie opvijzelen. Het is de bedoeling dat banken die niet levensvatbaar zijn worden geliquideerd.

6.Zakenbank UBS heeft zich volgens persbureau Reuters als eerste gemeld bij het Amerikaanse ministerie van Justitie als klokkenluider met betrekking tot de manipulatie van de meer dan 5 biljoen dollar grote valutamarkt. Door als eerste naar de autoriteiten te gaan hoopt de Zwitserse grootbank onder zware boetes uit te komen. Een topman van de Duitse financiële waakhond Bafin heeft onlangs gezegd dat de valutafraude wel eens groter kan zijn dan het Liborschandaal. UBS moest destijds een boete van 1,5 miljard dollar betalen vanwege gesjoemel met de libor, de rentestand die aan de basis ligt van biljoenen dollars aan financiële producten.

7.De consolidatieslag in de Europese telecomsector gaat onverminderd door. Vodafone heeft de aandeelhouders van de Spaanse kabelaar ONO benaderd voor een overnamebod. Volgens persbureau Bloomberg zou Vodafone naar verluidt 7 tot 8 miljard euro moeten bieden om de aandeelhouders van ONO over de streep te trekken. De aandeelhouders van ONO zijn bezig met de voorbereiding voor een beursgang van de met schulden overladen kabelaar.

8.Air France-KLM’s jaarcijfers over 2013 zullen beter zijn dan die over 2012. Dat heeft KLM's tweede man Pieter Elbers gezegd tegen de Volkskrant. Elbers zei verder niet bang te zijn voor prijsvechters en luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten. Opvallend genoeg zei de CEO van Deutsche Lufthansa dat hij juist wel bezorgd is over concurrentie uit het Midden-Oosten, waar de maatschappijen bodemprijzen betalen voor kerosine.

9.Ook 2014 wordt een record jaar voor BMW, verwacht de financieel topman van de Duitse auto- en motorenproducent. Friederich Eichiner zei tegen Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung dat BMW ook dit jaar goed zal boeren in China, ondanks de reuring in opkomende landen. Vorig jaar verkocht BMW een recordaantal van 1,96 miljoen voertuigen.

10.Europese beurzen zijn vanochtend licht hoger gestart en zetten daarmee het eind vorige week ingezette herstel voort. Het zal vandaag waarschijnlijk erg rustig blijven vanwege de lege beursagenda. Daarnaast kijken handelaren uit naar het eerste publieke optreden van de kersverse Fed voorzitter Janet Yellen. Yellen zal morgen getuigen voor het Huis van Afgevaardigden.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl